Tel.: 06/70-604-7888


Cím: 1185 Budapest, Nagybánya u. 54.

2016-os változások - adó, számvitel

2016-01-26

2016. január 1-től érvényes legfontosabb adó és számvitel változások.
Minimális bér, illetékek, SZJA, ÁFA, társasági adó, osztalék, értékhatárok.


2016. január 1-től érvényes legfontosabb adóváltozások

1. Bér minimum:

  • Minimálbér: 111.000,- Ft
  • Garantált bérminimum: 129.000,- Ft
     

2. Illetékek

  • 2016.tól illetékmentesen állítják ki a cégkivonatokat, működési engedélyt, erkölcsi bizonyítványt, adóhatósági igazolást, de a számviteli beszámolók közzétételéért sem kell fizetni.
     

3. SZJA

  • 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó mértéke,
  • a kétgyermekesek családi adókedvezménye kedvezményezett eltartottanként havi nettó 2500 forinttal, 12 500 forintra nő, (Bruttó: 83.330,-Ft)
  • a magánszemélyek jövedelmükről meghatározott feltételek esetén bevallási nyilatkozatot tehetnek munkáltatójuk vagy az adóhatóság felé. (ha kizárólag munkáltatótól szerzett jövedelmet, és nincs adólapot csökkentő kedvezménye, nem tesz önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot. stb.) A nyilatkozat az szja bevallást helyettesíti , a nav állapítja meg az adót a munkáltató 08-as bevallásai alapján.
     

4. Áfa

  • időszakos elszámolású ügyletek: már nem csak a könyvelőkre vonatkozik, hanem minden időszakos elszámolás alá eső ügyletre. pl. havonta számláznak bérleti díjat, vagy bizonyos időszakonként szoftverfrissítési díjat stb…
  • az áfa kulcs változás, 27-ről 5 %-ra csökken a sertés tőkehúsok és meghatározott méret alatt új lakások áfája : többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás, amelynek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, vagy olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert.
  •  az adóhatóság negyedévente minősíti az adózókat, akik meghatározott feltételek teljesítése, illetve nem teljesítése esetén megbízható, illetve kockázatos adózónak minősülnek.
     

5. Társasági adó

  • a társasági adóban úgynevezett növekedési adóhitel érvényesíthető, ha az adózás előtti eredmény az ötszörösére növekszik. Ebben az esetben a társasági adót 2 év alatt 8 részletben fizetheti meg a vállalkozás.


 

Számviteli törvény változásai 2016:

  1. Az osztalékfizetést érintő változás:
    Az osztalék forrása 2016-tólaz előző üzleti évi adózott eredménye, kiegészítve a szabad eredménytartalékkal.
    Az osztalékot abban az évben kell elszámolni, amelyik évben azt a taggyűlés elfogadta, amelyik évben kifizetik. pl. 2015. év eredménye alapján 2016-ban vesznek fel az osztalékot , így azt 2016-ban kell elszámolni.

     
  2. Értékhatár módosítás: 2016-os üzleti évtől egyszerűsített éves beszámolót készíthet az a kettős könyvvitelt vezető vállalkozás, amelynél két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket.
    - mérlegfőösszeg 1200 millió Ft-ot
    - az éves nettó árbevétel 2400 millió Ft-ot
    - az átlagosan foglalkoztatottak száma 50 főt
    eddigi értékek: mérlegfőösszeg 500 millió Ft, éves nettó árbevétel 1000 millió Ft, foglalkoztatottak száma 50 fő.

 

 

`Márti és Adrienn

 

"Legyen tudatos vállalkozó!
Törődjön vállalkozásával, törődjön a könyvelésével!
Válassza a Pesti könyvelő irodát!"

Lépjen velünk kapcsolatba, vagy kérjen tőlünk árajánlatot!