Tel.: 06/70-604-7888


Cím: 1185 Budapest, Nagybánya u. 54.

(Adó)változások 2021. január 1-től

2020-12-19

Összegyűjtöttük a 2021. évet érintő legfontosabb adótörvényeket és a gazdasági élet szempontjából mérvadó változásokat.

 

 

KIVA:

  • jövőre a KIVA kulcsa 11% lesz
  • árbevételi, ill mérlegfőösszegre vonatkozó korlátja 3 milliárd forintra emelkedik
  • KIVA alanyiság megszűnésének bevételi értékhatár 6 milliárd forintra nő

 

KATA:

A KATA szabályok 2021. január 1-től életbe lépő változásairól előző cikkünkben írtunk, melyet itt találsz.

 

ÁFA:

  • online kereskedelem:

* Módosították több ponton az áfa törvényt is. 2021. július 1-től az uniós jogszabályoknak való megfelelés jegyében az elektronikus (online) kereskedelemre vonatkozó vámmentes értékhatárok eltörlésre kerülnek. Meghatározza az új adó- és vámmegállapítási szabályokat is.

* Kiterjesztik a korábban online média tartalmak értékesítésére kialakított egyablakos (MOSS) rendszert az online webáruházak útján értékesített termékekre is, így a kereskedők a teljesítés országa szerinti áfa felszámítására válnak jogosulttá a törvényben szereplő értékhatár alatti termékek esetében. A bevezetésre kerülő értékhatárok miatt szigorú, 10 év megőrzési időt előíró szabályok is életbe lépnek a webáruházak üzemeltetői részére, mivel az értékhatárok átlépése esetén már nem alkalmazhatják a kedvező adóelszámolási rendszert.

  • ingatlan értékesítés ÁFA:

* Az újépítésű lakóingatlanok áfakulcsa 5%.

Alkalmazás azon ügyletekre amelyek teljesítése 2021.01.01. re vagy azt követő időpontra esik. Az 5%-os adómérték 2020.12.31-ig marad hatályban.

* 2023.01.01. - 2026.12.31. között feltételhez kötött alkalmazás.

Feltételek:

- a lakóingatlan építésére az építési engedély 2022.12.31. napjáig véglegessé vált,

- az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022.12.31. napján bejelentették.

* Az új lakás meghatározás nem változik.

* Fontos: a rozsdaövezeti akcióterületen megvalósított lakások értékesítésére az 5%-os adómérték továbbra is időbeli korlát nélkül alkalmazható (3.sz mell.I.rész 59-sor).

 

GÉPJÁRMŰADÓ

2021-től véglegesen az államhoz kerül át a gépjárműadók beszedése= a NAV fogja kivetéssel a gépjárműadót megállapítani jövőre.

 

IPARŰZÉSI ADÓ

Megszűnik az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni iparűzési adókötelezettség.

 

SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG BŐVÍTÉSE

Már nem csak az adóalany felé kibocsátott számlákról, hanem minden nem adóalany: belföldi és külföldi magánszemély és adóalany részére kibocsátott számláról is adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé. https://onlineszamla.nav.gov.hu/

Fontos: olyan adózókra is vonatkozik az online számlajelentési kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó és/vagy áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.

 

EGYÉB:

Nem feltétlenül könyvelőket/adótanácsadókat érintő téma, de megemlítjük, hogy az online pénztárgépet üzemeltetőknek (azon belül is a kereskedőknek) 2021-től kötelező lesz biztosítani az elektronikus fizetési lehetőséget.