Tel.: 06/70-604-7888


Cím: 1185 Budapest, Nagybánya u. 54.

2018-as adóváltozások 2. rész

2017-12-08

Adóváltozások 2018 sorozatunk következő része, melyben az egészségügyi hozzájárulás és a személyi jövedelemadó és egyszerűsített foglalkoztatás kerül terítékre.

 

Egészségügyi hozzájárulás 2018

A társadalombiztosítási közteherfizetés változása kapcsán meg kell említeni, hogy 2018-ban az alábbi jövedelmek után nem 22 százalékos, hanem 19,5 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Azaz 2,5 százalékponttal csökken az egészségügyi hozzájárulás az adóévben kifizetett, juttatott, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti

  • összevont adóalapba tartozó jövedelem adó (adóelőleg) alapjának számításánál figyelembe vett jövedelem,
  • külön adózó jövedelmek közül
  • a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások adóalapként meghatározott összege,
  • a kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapként meghatározott összege után.

Fontos változás továbbá, hogy 2018. január 1-jétől megszűnik ingatlan bérbeadása esetén fizetendő 14 százalékos egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség. (Jelenleg ha a magánszemély adóévben megszerzett, ingatlan bérbeadásból származó jövedelme az egymillió forintot meghaladja, akkor a teljes összeg után – adott értékhatárig – 14 százalékos egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettség áll fenn.) 

 

Személyi jövedelemadó 2018

A legfontosabb változás, hogy a munkáltatói adómegállapítás lehetősége 2018-tól megszűnik, de a munkáltatók már 2017. évre vonatkozóan sem készíthetik el dolgozóik adóelszámolását. Korábban legalább 7-800 ezer dolgozó bevallása ezzel a módszerrel készült. A jövőben tehát a magánszemélyek már csak önadózással állapíthatják meg adójukat:

  • - méghozzá önállóan, vagy
  • - az adóhatóság közreműködésével, adóbevallási tervezet segítségével

Újdonság, hogy az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára is készít bevallási tervezetet, első alkalommal a 2017. évre vonatkozóan. A magánszemély ezt a tervezetet kiegészítheti vagy adóhatósági közreműködés nélkül nyújthat be szja-bevallást.

A külföldi illetőségű magánszemély az adóévet követő év április 30-ig nyilatkozhat arról, hogy őt külföldi illetőségére tekintettel a jövedelemszerzés adóévében Magyarországon adókötelezettség nem terhelte.

Két melléklettel bővül a Szja tv., az egyik (7. számú) melléklet a külföldi személyek egyes jövedelmei adózásának különös szabályait tartalmazza, míg a másik (8. számú) melléklet az átalányadót vagy a tételes átalányadót fizetők adózásának rendjéről rendelkezik.

 

 

Egyszerűsített foglalkoztatás 2018


Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem jelenlegi 5.870 forintos összege 6.350,- forintra, illetve 7.410 forintról 8.300 forintra emelkedik.

 

Forrás:adózóna, kamaraonline

 


 

Hasznosnak találta írásunkat?
Akkor ossza meg, hogy másokhoz is eljusson az üzenet!


 

 

Pesti könyvelő - A vállalkozó-barát könyvelő iroda
Kövessen minket a közösségi médiában is!