Tel.: 06/70-604-7888


Cím: 1185 Budapest, Nagybánya u. 54.

2019. évi adóváltozások I.

2018-12-04

2019. január 1- től érvényes legfontosabb szabályozások.

ÁFA, KATA, SZJA, járulékok, SZOCHO, minimélbér, KIVA, egyéni vállalkozók

.

ÁFA 2019

- Az alanyi adómentesség értékhatára 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik.
Alanyi adómentességre váltást a 2019. évre vonatkozóan az adóhatósághoz 2018. december 31-ig kell bejelenteni.

- 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 %-os, áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

- A kormány céljával összhangban, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legalacsonyabb adó terhelje, jövőre – a baromfihús, sertéshús, a friss tej, és tojás után – egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű – ötszázalékos – lesz.

- A személygépjárművek bérbevételével kapcsolatos bejövő számlákon felszámított áfa 50%-a – az általános levonási feltételek fennállása esetén – automatikusan levonhatóvá válik a magáncélú és üzleti használat arányát alátámasztó útnyilvántartás vezetése nélkül is (nem csak a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatások áfája, hanem a személygépkocsi bérbevétele, lízingdíja is). A magasabb arányú áfalevonás érdekében választható az útnyilvántartás vezetése is.

- A munkaerőkölcsönzés területén alkalmazott fordított adózás köre jelentősen szűkül 2021-től, az új szabályok értelmében ugyanis csak bizonyos építkezési, szerelési munkálatokkal kapcsolatos munkaerőkölcsönzés esetén lesz alkalmazandó a fordított adózás, egyébként a belföldi munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatos áfát a szolgáltató lesz köteles felszámítani.

- A gabonatermékek és az acélipari termékek fordított adózása 2018. december 31-e után is fennmarad.

 

KATA 2019

- A nappali rendszerű képzésben résztvevő hallgató az 50e Ft KATA helyett 25e Ft KATÁt fizet 25 éves korig, ha a tanulmányait szünetelteti.

- Minden más feltétel marad.

 

SZJA, Járulékok, szocho 2019

- A szociális hozzájárulási adó mértéke 2019. január 1-től NEM csökken 17,5%-ra, marad 19,5%. Így csökkenés legkorábban 2019. július 1-jével léphet hatályba.

- A vállalkozási formában működő kutatóhelyek a kutatás-fejlesztési tevékenységet végző munkavállalók után csak a szociális hozzájárulási adó felét kell, hogy megfizessék.

- A 60 év fölötti életkorú, állami alkalmazásból elbocsájtott munkavállalók után az új munkáltató a minimálbér négyszereséig nem köteles szociális hozzájárulási adót fizetni.

- Még kedvezőbbé teszik a nyugdíjasok foglalkoztatását is, mert jövedelmük után a munkáltatónak szakképzési hozzájárulást sem kell fizetnie. Így az öregségi nyugdíj mellett dolgozók adóterhe mindössze a 15 százalékos személyi-jövedelemadó.

- Jövőre csak a SZÉP kártya marad meg béren kívüli juttatásként, az összes többit az új törvény megszünteti. Csak annyi a jó hír, hogy az adóalap meghatározásakor már nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót. A törvény nem pusztán az eddig kedvezményesen, hanem a jelenleg teljes szja-mentesen adható juttatásokat is megszünteti.

- A törvény szerint 2019-től emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, méghozzá havi 7500 forintra, illetve napi 250 forintra.

-A törvényjavaslat hatályon kívül helyezi a magánszemélyek egyes jövedelmeinek különadójára (75 százalékos különadó) vonatkozó rendelkezéseket.

-A családi adóalap kedvezmény 2019-ben a kétgyermekeseknél növekszik. Az egy illetve háromgyerekeseknél változatlan. Az adóalap kedvezmény 2 eltartott esetén 116 670 forint volt 2018-ban, 2019-ben pedig ez 133.330,- ft. Adó kedvezményre lefordítva: 17.500,-ft/gyermek/hónap volt 2018-ban, 2019-ben pedig ez 20.000,- ft/gyermek/hónap.

- Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz. Egyúttal megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény, és az 55 éven felüliek foglalkoztatásának támogatása.

 

Minimálbér, garantált bérminimum 2019

A Világgazdaság információ szerint 2019-től a minimálbér 150 ezer forintra emelkedne (2018-ban: 138.000,- ft),  a garantált bérminimum pedig 202 ezer forintra emelkedne (2018-ban 180.500,- ft). A kormány hivatalosan 2018 novemberében vagy decemberében jelenti be az emelések pontos összegét.

A pontos összegek: 

  • 2019-től a minimálbér 149 ezer forint
  • 2019-től a garantált bérminimum pedig 195 ezer forintra emelkedik

 

KIVA 2019

A törvény 1 milliárd forintra emeli a kisvállalati adóalanyiság választási feltételeinek a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatárait, és 3 milliárd forintra emelkedne a bevételre vonatkozó értékhatár, mely túllépése esetén az adózó kisvállalati adóalanyisága megszűnik.

 

Egyéni vállalkozóknak is készít bevallás-tervezetet a NAV 2019

Mivel az egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenysége mellett például munkaviszonyból származó jövedelmet, vagy egyéb kifizetőtől származó jövedelmet is szerezhet úgy, hogy az erre vonatkozó adatok a munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján a NAV rendelkezésére állnak, nincs akadálya az adóbevallási tervezet elkészítésének, melyet az adózóknak – hasonlóan az őstermelőkhöz és az áfá-s magánszemélyekhez – kötelező lenne kiegészíteniük. Az egyéni vállalkozók számára egyszerűsítené a bevallás kitöltését az, hogy csak a vállalkozáshoz kapcsolódó adatokkal kellene kiegészíteniük az adóbevallási tervezetüket – olvasható a részletes indokolásban. A törvény ezért valamennyi egyéni vállalkozóra kiterjeszti az eSZJA rendszert, és a módosítás azt is eredményezi, hogy a bevallási határidő az egyéni vállalkozók számára is az adóévet követő május 20-ára tolódik ki.

 

Forrás: ado.hu, kormany.hu, Világgazdaság

 

 

Hasznosnak találta írásunkat?
Akkor ossza meg, hogy másokhoz is eljusson az üzenet!

 

 

 

Pesti könyvelő - A vállalkozó-barát könyvelő iroda
Kövessen minket a közösségi médiában is!