Tel.: 06/70-604-7888


Cím: 1185 Budapest, Nagybánya u. 54.

Céges személyautó beszerzése ÁFA levonással

2017-09-25

Jelenleg a személygépkocsi-bérleti díjának az ÁFÁja levonásba helyezhető (levonható), amelybe beletartozik a nyílt végű lízing is. DE ne örüljünk! Az ÁFA csak bizonyos része és bizonyos feltételek mellett vonható le!

Jelenleg a személygépkocsi-bérleti díjának az ÁFÁja levonásba helyezhető (levonható), amelybe beletartozik a nyílt végű lízing is. DE ne örüljünk! Az ÁFA csak bizonyos része és bizonyos feltételek mellett vonható le!

 

Személyautó és a nyílt végű lízing

 

ÁFA levonás:
A nyílt végű pénzügyi lízing az áfa törvény szerint szolgáltatásnak minősül. Ennél fogva az áthárított ÁFA levonható, de csak az adóköteles tevékenység arányában!  (Az áfa levonásnál figyelni kell, hogy mire használja a lízingbe vevő a személyautót, hiszen vannak kivételek a levonási tilalom alól.)

 

Üzleti és magánhasználat aránya – útnyilvántartás:
Ahhoz, hogy az ÁFA-t levonásba helyezzük, mindenképpen útnyilvántartást kell vezetni!
- az áfának a magánhasználatra eső része nem vonható le
Tipp: érdemes a magánhasználat mértékét egy bizonyos százalékban meghatározni (pl. 30%), aminél biztosan tudjuk, hogy soha nem lesz több. Ezért, ha az útnyilvántartásból az fog kiderülni, hogy csak 25% volt a magánhasználat aránya, akkor sem történik semmi, mivel akkor kevesebb áfát vontunk le, amiből bajunk nem lehet. = könnyebb elszámolhatóság,
- a magánhasználat kizárását csak azzal tudjuk igazolni, hogy az útnyilvántartásban rögzítünk mindegy egyes kilométert, amivel egyértelművé tesszük, hogy kizárólag üzleti célból használtuk a személygépkocsit (ez viszont nem igazán életszerű)

 

Magánhasználat

A magánhasználat nem adóköteles tevékenységnek minősül, és nem is a vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében merül fel. Tehát ez adóalap növelő tétel, ráadásul természetbeni juttatásnak is minősül, hacsak…

 

Cégautó adó:
Cégautó adót köteles fizetni a személyautó után a tulajdonos, a lízingbe vevő, a tartós bérletbe vevő, illetve, aki költséget számol el utána. Ennyi és pont, KELL!

 

Maradványérték:
Na, ez az összeg, ami után nem vonhatjuk le az ÁFÁt, mivel a maradványérték az áfa törvényben is termékértékesítésnek minősül = ÁFA tilalom.

 

Lízingszerződés fontossága:
A szerződéseket nem a nevük, hanem a tényleges tartalmuk alapján kell megítélni és minősíteni!  Előfordult már néhány olyan eset, amikor a nyílt végű pénzügyi lízingszerződést zárt végű pénzügyi lízingszerződéssé minősítette az adóhatóság. Ha a NAV úgy találja, hogy a szerződés burkolt vásárlást takar, akkor át fogja minősíteni a szerződést, a visszaigényelt áfát visszafizetteti és még bírságot, késedelmi pótlékot is kiszabhat. 

 

Elszámolható költségek:

Ezek azok a költségek, amivel csökkenthető a vállalkozás eredménye,

-       a szerződés időtartama alatt, a személygépkocsi számla szerinti vételi árának és a lízingszerződésben szereplő maradványérték közötti összegnek alapesetben a 20%-a lesz az adóalapot is csökkentő költségünk évente, időarányosan.

-       és a fizetendő kamat is.

 

Kamatkedvezmény:
Kamatkedvezmény elnevezésű adókedvezmény is igénybe vehető a pénzügyi lízing esetében, amely a kifizetett kamat 60%-a. Azonban ennek feltételei is vannak.


 

 

Hasznosnak találta írásunkat?
Akkor ossza meg, hogy másokhoz is eljusson az üzenet!


 

Pesti könyvelő - A vállalkozó-barát könyvelő iroda
Kövessen minket a közösségi médiában is!