Tel.: 06/70-604-7888


Cím: 1185 Budapest, Nagybánya u. 54.

Könyvelői szerződés minta

2017-03-06

Mit tartalmazzon a könyvelői szerződés? Kell-e szerződést kötni a könyvelővel írásban? Mire kell figyelni? Nem csak a könyvelőnek vannak feladatai, nagyon sok múlik azon, hogy a vállalkozó mennyire van felkészítve a számára előírt kötelezettségekreRészletek itt! 

.

 

Miért erősen ajánlott a könyvelői szerződés?

Jogok és kötelezettségek

Bár a szóbeli megállapodást is elismeri a jog, de a könyvelési szerződést célszerű írásba foglalni, hogy a szerződéses viszony alatt folyamatosan visszakereshető módon bizonyítható legyen a kapcsolódó minden jog és kötelezettség.

Iránymutatást ad a feleknek az együttműködéshez és megfelelő védelmet biztosít minden érintett számára.

Vállalkozó felelőssége

Először is mind a könyvelőnek, mind a vállalkozónak tisztában kell lenni a saját szerepkörével, feladataival. Hiszen nem csak a könyvelőnek vannak feladatai, nagyon sok múlik azon, hogy a vállalkozó mennyire van felkészítve a számára előírt kötelezettségekre.

Könyvelőnek a számviteli törvény szabályai alapján kell a könyvelést elvégeznie, és tisztában kell lennie a rá vonatkozó előírásokkal. Azonban a vállalkozónak is ki kell vennie a saját részét a számviteli nyilvántartások, a könyvelés előkészítéséből, természetesen a hozzá rendelt felelősségi szinttel.

 

 

Mikor legyen téma a könyvelői szerződés?

Mivel ugye gazdasági társaságok esetében törvényi előírás a könyvelő alkalmazása, ezért esetükben az ügyvezető felelőssége, hogy kössön a könyvelővel szerződést

  • vállalkozás indítás esetén,
  • valamint könyvelő váltáskor is mindenképp gondoljon erre is


Egyéni vállalkozóknak nincs ugyan ilyen előírás, de mint korábban említettem a szó elszáll, az írás megmarad. Ha nincs szerződés, akkor mi alapján is tisztázzuk a felek feladatait és várjuk el?

 

 

A könyvelői szerződés, mint könyvelő választási szempont

Egyéb szempontok mellett a könyvelői szerződés megkötése az egyik nagyon fontos szempont, amit könyvelő választáskor figyelembe kell vennie a vállalkozónak.

Miért is?

Hogyan tudna felelősséget vállalni munkájáért, hogyan és mit lehet tőle elvárni, ha nincs szerződés? Ugye, hogy nem kell túlmagyaráznom. Persze sok vállalkozó bíz meg zugkönyvelőt (sufni könyvelőt) könyvelői szerződés nélkül, cserébe az olcsóságért…egészen addig, amíg egyszer meg nem üti a bokáját, amikor is a zugkönyvelő joggal tárja szét karjait, hogy nem az ő gondja… Pedig a könyvelés nem gyerekjáték, komoly felelősséggel jár!

 

 

Mit tartalmazzon a könyvelői szerződés?

A felek szabadon állapíthatják meg a szerződés tartalmát. A szerződéseknek a felek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályaitól egyező akarattal eltérhetnek, ha a Ptk. az eltérést nem tiltja. A könyvelési szerződést akkor tekinthetjük jónak, ha védi és támogatja mindkét felet!

A minimális pontok a következők:

  • a könyvelő szolgáltatásának valós tartalma
  • a vállalkozó feladatai
  • felelősségi körök
  • díjazás
  • érvényesség


Mire kell  még figyelni? Miket érdemes még írásban rögzíteni a későbbi nézeteltérések érdekében? Az ördög a részletekben rejlik! Számos fontos kérdést érdemes még tisztázni és részletezni!

Ezért hamarosan ezen az oldalon elérhetővé tesszük az általunk készített könyvelői szerződés mintát.

 

>> Könyvelői szerződés minta letöltés << Hamarosan itt! 

 

 

Hasznosnak találta írásunkat? Akkor ossza meg, hogy másokhoz is eljusson az üzenet!

 

 

Pesti könyvelő - A vállalkozó-barát könyvelő iroda

Kövessen minket a közösségi médiában is!