Tel.: 06/70-604-7888


Cím: 1185 Budapest, Nagybánya u. 54.

Társasági adót érintő változások 2015

2015-01-30

Több változás is született a társasági adó vonatkozásában. Többek között szigorodnak az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályai, módosul a jövedelemminimum meghatározásának módja, bővül a kapcsolt vállalkozások köre... Olvassa el tájékoztatónkat!Veszteség elhatárolás

2015. január 1.-től a vesztséget legfeljebb 5 évre lehet elhatárolni. A korábbi években időkorlát nélkül lehetett a veszteséget felhasználni.

Átmeneti szabály, hogy a 2014. év utolsó napjáig elhatárolt veszteséget a 2014. december 31-én hatályos szabályok szerint, legkésőbb 2025. december 31-ig lehet csökkentő tételként figyelembe venni.

Meg kell említeni, hogy az 50 %-os szabály is érvényben marad. Vagyis az adóalapot, maximum 50 %-ig lehet csökkenteni az elhatárolt veszteséggel.

 

Jövedelem – nyereség - minimum

Változás 2015. január 1-től

Nem vonható le az összes bevételből a jövedelem - nyereség - minimum számításánál az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke.

Változatlanul csak abban az esetben lehet a jövedelem - nyereség - minimum számítást választani, ha az adózó adózás előtti eredménye vagy adóalapja közül a nagyobb nem éri el az összes bevétel 2 %-át.

 

Kapcsolt vállalkozás

2015. január1-től bővül a kapcsolt vállalkozások köre. Kapcsolt vállalkozásnak minősül az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg.

Azaz, ha több vállalkozás ügyvezetője ugyanaz a személy, akkor a vállalkozások kapcsolt vállalkozási viszonyban állnak egymással, tulajdoni hányadtól függetlenül.

 

Adóalap kedvezmény

1) Felsőoktatási intézmény támogatása megállapodás alapján

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény szerinti alapítóval vagy fenntartóval felsőoktatási intézmény alapítására, működésének biztosítására kötött, legalább öt évre szóló megállapodás minősül felsőoktatási támogatásnak.

Az adózó a megállapodás keretében történő támogatás esetén a támogatás 50 %-át veheti figyelembe adóalap csökkentő tételként.

2) Új támogatási forma: rendelkezés a társasági adóról

(az szja 1 + 1 % felajánláshoz hasonlóan)

Az adózó rendelkező nyilatkozatot tehet az adóhatóság felé, melyben feltüntetheti a támogatni kívánt célt pl. előadó-művészeti szervezetek támogatása, filmalkotás támogatása, látványcsapat sport támogatása.

A felajánlást megteheti a társasági adóelőleg 50 %-ig, vagy a fizetendő adó 80 %-ig.

Az adózó a felajánlást abban az esetben teheti meg, ha az adóelőleg-fizetési, adófizetési kötelezettségnek maradéktalanul eleget tett.

 

`Márti és Adrienn

 

"Legyen tudatos vállalkozó!
Törődjön vállalkozásával, törődjön a könyvelésével!
Válassza a Pesti könyvelő irodát!"

Lépjen velünk kapcsolatba, vagy kérjen tőlünk árajánlatot!